Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: włoszczyzna

Zupa grzybowa Michała

Składniki: pęczek włoszczyzny 5 dag suszonych grzybów łyżka masła 10 ziaren pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby gotować około 40 minut po czym je odcedzić i pokroić w paseczki. Następnie włoszczyznę pokroić w paseczki i podsmażyć na rozgrzanym maśle po czym zalać je…

Zupa z kapusty i ziemniaków

Składniki: ½ główki białej kapusty 25 dag ziemniaków porcja włoszczyzny 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag wędzonego boczku ½ szkl. kwaśnej śmietany Kluski: 25 dag twarogu jajko 3 łyżki bułki tartej gałka muszkatołowa olej sól pieprz Sposób wykonania: Boczek i włoszczyznę zalać wodą i gotować do miękkości warzyw, wówczas wyjąć boczek, pokroić go w…

Gęś na kwaśno

Składniki: 0,25 l soku z kiszonej kapusty ½ wędzonej gęsi 2 cebule kilka ząbków czosnku porcja włoszczyzny liść laurowy kilka ziaren ziele angielskiego kilka ziaren jałowca tymianek sól pieprz Sposób wykonania: Mięso podzielić na porcje, które zalać wodą, wrzucić liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować około 1 godziny. Po tym czasie dodać cebulę, czosnek…