Składniki:
- 50 dag buraków
- porcja włoszczyzny
- 1 szkl. wody z solonych ogórków
- 2 l 1ywaru
- ząbek czosnku
- ½ szkl. kwaśnej śmietany
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- cukier
Składniki: 0,5 l wywaru warzywnego 50 dag ziemniaków porcja włoszczyzny cebule 2 łyżki mąki pszennej kilka łyżek masła majeranek sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Obraną włoszczyznę oraz ziemniaki pokroić w kostkę po czym zalać je wywarem i gotować około 15 minut. W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas dodać…
Składniki: 1 pęczek włoszczyzny 1 pęczek koperku sól 12 raków Sposób wykonania: Warzywa obrać i pokroić, dodać do nich koperek i zalać całość osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia. Do gorącej wody wrzucić raki i ponownie zagotować, wówczas garnek przykryć i odstawić na 8 minut. Po tym czasie raki wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętych…