Składniki: 15 dag ryżu 300 ml bulionu 40 dag mielonego mięsa 2 cebule 2 łyżki twarogu 2 jajka sól pieprz 2 łyżki masła ząbek czosnku 25 dag białego sera ¼ l kremówki 1,5 szkl. posiekanych ziół ½ łyżeczki cukru 2 łyżki soku z cytryny 6 pomidorków natka pietruszki Sposób wykonania: Ryż zalać bulionem i ugotować.…
Tag: wieprzowe
Szynka
Szynka z pieczarkami zapiekana w naleśnikach
by Elżbieta Wolniak • • 0 Comments
Składniki: 15 dkg mąki 1 szklanka mleka 2 jajka 9 plasterków szynki drobiowej 35 dkg pieczarek 15 dkg sera żółtego Gouda 2 łyżki masła 1 szklanka śmietany sól, pieprz do smaku olej Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem i szczyptą soli. Pieczarki oczyścić ,pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni na maśle. Dodać 2…
Wieprzowina
Pieczeń wieprzowa z folii
by Lidia Byczek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego z karku 3 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki oleju sól, pieprz, suszony majeranek Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć. Przygotować odpowiednio duży kawałek folii aluminiowej. Na folii ułożyć mięso, nasmarować śmietaną wymieszaną z olejem, obsypać przyprawami, folię szczelnie zawinąć. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Pod…
Boczek
Boczek w morelowej glazurze pieczony
by Ramona Miszewska • • 0 Comments
Składniki: 2 kg chudego boczku wieprzowego Glazura: ½ szklanki dżemu morelowego ¼ szklanki pikantnego keczupu 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przygotować w dużym rondlu bulion warzywny, przyprawić solą i pieprzem. Do wrzącego bulionu dodać mięso, gotować około 20 minut. Składniki glazury zmiksować. Tak przygotowaną glazurą dokładnie posmarować wyjęte z bulionu mięso. Piec w…