Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 4 cebule 4 -5 ząbków czosnku 1 łyżeczka Bazyli, estragonu, cząbru, kilka ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki smalcu 1/3 szklanki octu winnego natka pietruszki sól, pieprz do smaku 5 łyżek oleju Sposób przyrządzenia: Polędwicę oczyścić z błon, umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem.…
Tag: wieprzowe
Wieprzowina
Mięsne kulki w orzechowej panierce
by Jolanta Pol • • 0 Comments
Składniki: 60 dkg mielonego mięsa wieprzowego 2 jajka 20 dkg orzeszków ziemnych 2 łyżeczki imbiru w proszku pieprz, sól olej Sposób przyrządzenia: Do mięsa dodajemy jajka, połowę posiekanych orzechów, imbir, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Formujemy małe kulki, obtaczamy w pozostałych posiekanych orzechach i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Podajemy…
Karkówka
Karkówka z rodzynkami
by Karolina Borowy • • 0 Comments
Składniki: karkówka delikat do mięs 25 dag rodzynek 1,5 szkl. soku jabłkowego tłuszcz Sposób wykonania: Mięso pokroić na plastry, które oprószyć deliktem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczu na przemian przesypując rodzynkami. Całość zalać sokiem jabłkowym i wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 200 stopni i piec do miękkości.. Pod koniec pieczenia zdjąć…
Schab
Rolada ze schabu i polędwicy
by Patrycja Strąk • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg schabu 30 dag polędwicy wieprzowej 3 łyżeczki Vegety sól 3 ząbki czosnku 2,5 łyżki majeranku 1 łyżka miodu 3 łyżki żurawiny Sposób wykonania: Schab rozbić na płat, który posmarować żurawiną oraz natrzeć czosnkiem i majerankiem, wstawić do zamrażalnika na 1,5 godziny. W między czasie schab natrzeć miodem, ząbkiem czosnku, majerankiem, sola ora…
Wieprzowina
Pulpety cygana
by Sylwia Berger • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kapusty 2,5 szkl. ryżu 4 cebule 2 szkl. kaszy manny 5 jajek 80 dag mięsa mielonego olej bułka tarta sól natka pietruszki sos pomidorowy Sposób wykonania: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie poszatkować kapustę i oprószyć ja solą, gdy puści sok, odcedzić go. Następnie ryż odcedzić i dodać go…