Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- 4 cebule
- 4 -5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka Bazyli, estragonu, cząbru, kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2 łyżki smalcu
- 1/3 szklanki octu winnego
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 5 łyżek oleju
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę oczyścić z błon, umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem. Włożyć do kamiennego garnka, skropić, olejem, octem winnym, oprószyć ziołami, dodać ziele angielskie. Przykryć ściereczką i odstawić na 8-9 godzin. W rondlu rozgrzać smalec, obrumienić mięso, podlać wodą i dusić. Po 20 minutach dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, liść laurowy, pieprz i ponownie podlać wodą. Podgotować jeszcze chwilę na małym ogniu. Mięso wyłożyć na półmisek , pokroić w plastry i posypać zieloną pietruszką. Dobrze smakuje z ulubioną surówką.