Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowana polędwica

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 4 cebule
  • 4 -5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka Bazyli, estragonu, cząbru, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 łyżek oleju

    Sposób przyrządzenia:
    Polędwicę oczyścić z błon, umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem. Włożyć do kamiennego garnka, skropić, olejem, octem winnym, oprószyć ziołami, dodać ziele angielskie. Przykryć ściereczką i odstawić na 8-9 godzin. W rondlu rozgrzać smalec, obrumienić mięso, podlać wodą i dusić. Po 20 minutach dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, liść laurowy, pieprz i ponownie podlać wodą. Podgotować jeszcze chwilę na małym ogniu. Mięso wyłożyć na półmisek , pokroić w plastry i posypać zieloną pietruszką. Dobrze smakuje z ulubioną surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *