Składniki:
- 2 kg królika
- 2 cebule
- 25 dkg boczku wędzonego
- 1 opakowanie suszonych śliwek
- 25 dkg pieczarek
- ½ szklanki wytrawnego wina
- ½ szklanki śmietany
- kieliszek koniaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- liść laurowy, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Oczyszczonego królika podzielić na porcje, natrzeć przyprawami Ułożyć w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 24 godziny. Śliwki zalać gorącą wodą ,odstawić na jedną godzinę. Na patelni podsmażyć pokrojony w plastry boczek, kiedy się zarumienią odstawić na osobny talerz, a na tym tłuszczu podsmażyć kawałki królika. Przełożyć do brytfanny, dodać pokrojoną uprzednio w kostkę cebulkę, podlać marynatą, koniakiem, wytrawnym winem doprawić solą i pieprzem do smaku. Pieczarki oczyścić osuszyć, pokroić w talarki, dodać do królika. Dusić około godziny, dodać uprzednio namoczone i osączone śliwki i jeszcze dusić około 25 minut. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Gotowa potrawę wyłożyć na półmisek i posypać zieloną posiekaną pietruszką .Dobrze smakuje z frytkami i ulubioną surówka.