Składniki:
- 15 dag ryżu
- 300 ml bulionu
- 40 dag mielonego mięsa
- 2 cebule
- 2 łyżki twarogu
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 25 dag białego sera
- ¼ l kremówki
- 1,5 szkl. posiekanych ziół
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 pomidorków
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Ryż zalać bulionem i ugotować.
W miedzy czasie do mięsa dodać twaróg, posiekaną cebulę, ugotowany ryż oraz wbić jajka.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Przełożyć masę do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 70 minut.
W między czasie do sera dodać kremówkę i razem ubić, wrzucić jeszcze czosnek, zioła, cukier, sok i szczyptę soli.
Dokładnie wymieszać.
Upieczone mięso przekroić na pół i przełożyć go serową masą.
Posypać posiekana natką pietruszki i udekorować pomidorami.