Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka mięsno-ryżowa

Składniki:

  • 15 dag ryżu
  • 300 ml bulionu
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 2 łyżki twarogu
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 25 dag białego sera
  • ¼ l kremówki
  • 1,5 szkl. posiekanych ziół
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 pomidorków
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Ryż zalać bulionem i ugotować.
    W miedzy czasie do mięsa dodać twaróg, posiekaną cebulę, ugotowany ryż oraz wbić jajka.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
    Przełożyć masę do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 70 minut.
    W między czasie do sera dodać kremówkę i razem ubić, wrzucić jeszcze czosnek, zioła, cukier, sok i szczyptę soli.
    Dokładnie wymieszać.
    Upieczone mięso przekroić na pół i przełożyć go serową masą.
    Posypać posiekana natką pietruszki i udekorować pomidorami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *