Składniki:
- jabłka papierówki 2 kg
- śliwki renklody 2 kg
- cukier 40 dag
Składniki: śliwki 4 kg cukier biały 2 kg cukier żelujący 1- 1,5 kg Sposób przyrządzenia: Dojrzałe śliwki należy przebrać, dokładnie umyć, następnie wydrylować. Wrzucić je do garnka, podlać wodą, zagotować co jakiś czas mieszając, gdy śliwki się rozgotują należy dosypać do nich najpierw cukier biały i gotować do momentu jego rozpuszczenia się, a następnie cukier…
Składniki: śliwki 40 dag cukier 5 łyżek woda 0,75 litra cynamon 1/2 łyżeczki Sposób przyrządzenia: Wodę należy zagotować w garnuszku z cukrem oraz cynamonem. Śliwki należy dokładnie umyć, w miarę potrzeby wypestkować. Owoce wrzucić do wrzącej wody, następnie zagotować i zestawić z ognia. Odstawić na około 15 minut pod przykryciem, żeby kompot nabrał smaku. Można…