Składniki: miąższ z ½ laski wanilii 200 ml mleka 800 ml zimnego mleka 300 g truskawek 50 g kaszy manny 4 łyżki syropu klonowego sok z 1 cytryny szczypta jodowanej soli Sposób wykonania: Mleko doprowadzić do wrzenia z dodatkiem wanilii, soli i syropu, wówczas wsypać kasze i trzymać na małym ogniu do momentu, aż spęcznieje.…
Kategoria: Owoce
Śliwki
Śliwki z boczkiem w sosie pomidorowym
by Kinga Dziwisz • • 0 Comments
Składniki: 40 dag dużych śliwek suszonych bez pestek 20 dag wędzonego boczku lub suszonej szynki 200 ml gęstego sosu pomidorowego 1 cebula 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki chili pieprz sól Sposób wykonania: Posiekaną cebule i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać pokrojoną w kostkę paprykę i…
Awokado
Awokado z serkiem mascarpone
by Weronika Bidzińska • • 0 Comments
Składniki: 2 awokado 50 g łososia wędzonego sok z ½ cytryny 150 g serka mascarpone ½ ząbka czosnku kilka kropli sosu chili 1 łyżka musztardy sól pieprz pistacje szczypiorek Sposób wykonania: Obrane awokado pokroić w kostkę, która skropić sokiem z cytryny. Następnie musztardę wymieszać z mascarpone oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem…
Jabłka
Kaszanka w jabłkach
by Karol Zagajewski • • 0 Comments
Składniki: 50 dag kaszanki gryczanej 12 winnych jabłek łyżka majeranku 3 łyżki masła 5 dag tłustego boczku ½ cytryny łyżka cukru pudru sól pieprz Sposób wykonania: Z jabłek ściąć wierzch a miąższ delikatnie wydrążyć. Następnie boczek pokroić w kostkę i stopić na patelni, wówczas doda kaszankę i razem przesmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz…
Jabłka
Jabłka na maśle
by Łucja Sawka • • 0 Comments
Składniki: 2 jabłka sok z 1 cytryny 2 łyżki masła sól pieprz majeranek Sposób wykonania: Jabłka pokrojone na cząstki skropić sokiem z cytryny, oprószyć majerankiem oraz cukrem. Obsmażyć je na rozgrzanym maśle na złoty kolor.