Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: rolada

Rolada z piersi indyka

 

Składniki:

  • 1 filet z indyka o wadze około 1 kg
  • 1 jajko
  • 10 obranych ząbków czosnku
  • ½ szklanki białej tartej bułki
  • ½ szklanki drobno posiekanego selera naciowego
  • ¼ szklanki drobno posiekanych zielonych oliwek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 3 szklanki niewolonego bulionu drobiowego
  • sól, pieprz.

Roladki wieprzowe zapieczone pod serowo  porzeczkową skorupką

Składniki: 1 kg wieprzowiny z karczku 25 dkg pieczarek ½ kostki masła 5 dkg tartego żółtego sera 15 dkg porzeczek czerwonych (lub dżemu porzeczkowego, wtedy pomijamy cukier) 1 łyżka cukru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Pieczarki lub grzyby leśne oczyścić, drobno pokroić, zrumienić na połowie masła. Mięso delikatnie rozbić,…

Rolada z boczku wieprzowego

Składniki: 2 kg cienkiego boczku wieprzowego 40 dkg śliwek suszonych bez pestek 1 duże kwaśne jabłko 5 ząbków czosnku szczypta majeranku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać masło, dodać starte jabłko i pokrojone w paseczki suszone śliwki. Smażyć na małym ogniu często mieszając do uzyskania…

Rolada z sera gouda

Składniki: ¼ kg sera żółtego gołda 2 jajka ugotowane na twardo 15 dkg cienkiej, dobrej kiełbasy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku ½ kostki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na odpowiednim garnku z wrzącą wodą położyć durszlak, włożyć doń ser i przykryć czystą ściereczką. Ugotowane jajka obrać pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na…

Boczek zapiekany z cebulką i czerwoną papryką

Składniki: 1 kg boczku surowego (kawałek w kształcie kwadratu) 1 średnia cebula ¼ papryki czerwonej olej, folia do żywności nici do sznurowania produkty Kamis: 1 łyżkę Przyprawy do mięsa wieprzowego 2 łyżki Warzywka Przygotowanie: Cebulę pokroić w plastry. Boczek natrzeć Warzywkiem, wierzch obłożyć cebulą, zawinąć w folię do żywności i odstawić na 3 dni do…