Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: rolada

Rolada z cielęciny faszerowana

Składniki:
• 1 kg cielęciny bez kości
• 2 łyżki oleju
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• 1 szkl. bulionu
• sól
• pieprz

Farsz:
• 1 bułka namoczona w mleku
• 300 g mielonej cielęciny
• skórka starta z cytryny
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 50 g posiekanych migdałów
• 1 mała cebula
• 1 surowe jajko
• szczypta majeranku
• szczypta startej gałki muszkatołowej
• sól
• pieprz

Rolada malinowa

 

Składniki:

    Ciasto biszkoptowe:

    • 4 jajka
    • 12 dag cukru
    • olejek waniliowy lub inny wg upodobań
    • 7 dag maki pszennej
    • 5 dag maki ziemniaczane
    • 1,5 łyżki cukru pudru
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:

    • 40 dkg malin
    • 2 szklanki śmietany kremówki
    • 2 opakowania śmeitan-fix
    •  3/4 szkanki cukru pudru.

Mozaikowa rolada wołowa

 

Składniki:

    • 1 kg mielonej wołowiny
    • 20 dkg szynki
    • 20 dkg sera mozzarella
    • 2 jajka
    • ½ szklanki soku pomidorowego
    • ¾ szklanka pokruszonego miąższu bułki
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • ½ łyżeczki suszonego oregano
    • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
    • masło
    • ¼ łyżeczki soli
    • ¼ łyżeczki pieprzu

Włoska rolada ze schabu

Składniki:

    • 2,5 kg grubego schabu
    • 1 żółtko jaja
    • sól, pieprz
  • Farsz:

    • 6 ugotowanych na twardo jaj
    • 4 duże plastry salami (Genueńskie) lub więcej o mniejszej średnicy
    • 4 plastry pastrami (wędlina wołowa)
    • 3 duże plastry szynki
    • 4 plastry sera żółtego
    • 1 filiżanka serra risotta lub innego wiejskiego twarogu
    • 20 dkg mrożony szpinak, blanszowany, dokładnie obsączony z soku
    • 6 posiekanych ząbków czosnku1 szklanka sera mozzarella
    • posiekany seler naciowy, natka pietruszki, bazylia – ilości wg uznania
    • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • Sos:

    • 2 szklanki sosu pomidorowego
    • 25 dkg obranych ze skóry, pokrojonych w paski pomidorów
    • 4 ząbki drobno pokrojonego czosnku
    • 2 szklanki pokrojonych w paski pieczarek
    • 1 szklanka oliwy z oliwek
    • 1 pokrojona w piórka cebula
    • 1 pokrojona w paski papryka
    • natka pietruszki, bazylia, rozmaryn wg uznania
    • sól, pieprz