Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada malinowa

 

Składniki:

    Ciasto biszkoptowe:

    • 4 jajka
    • 12 dag cukru
    • olejek waniliowy lub inny wg upodobań
    • 7 dag maki pszennej
    • 5 dag maki ziemniaczane
    • 1,5 łyżki cukru pudru
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:

    • 40 dkg malin
    • 2 szklanki śmietany kremówki
    • 2 opakowania śmeitan-fix
    •  3/4 szkanki cukru pudru.

Sposób przyrządzenia:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać ze sztywną pianą z białek, a potem z powoli wsypywaną mąką pszenną, ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Formę 30x40cm wyłożyć papierem do pieczenia, który wcześniej należy natłuścić. Ciasto wylać, równomiernie rozsmarować, piec w temperaturze 175C przez około 15 min. Wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić, posypać cukrem pudrem. Blaszkę przykryć czystą ściereczką, odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier, a biszkopt zwinąć wraz ze ściereczka, wzdłuż dłuższego boku. Maliny przebrać, część zmiksować.  Śmietankę ubić z cukrem pudrem, śmietan-fix  wymieszać z owocami i musem malinowym
Ciasto rozwijamy delikatnie, nakładamy równomiernie cały krem, potem zwijamy, ale już bez papieru, oczywiście. Zwijamy niezbyt ścisło, tak na wyczucie, odstawiamy do lodówki
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *