Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z bigosem, zapiekane

 

Składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka dość ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • bigos domowej roboty z obiadu z dnia poprzedniego


Sposób przyrządzenia:

Składniki na ciasto łączymy ze sobą, chwile wyrabiamy, można dodać trochę wody, tak by ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na 3 milimetrowy placek, szklanką wycinamy kółka, na każde nakładamy łyżeczką bigos i dokładnie sklejamy. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na gotującą sie wodę wrzucamy stopniowo pierogi. Delikatnie mieszamy i czekamy aż wypłyną na wierzch. Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i od razu odcedzamy je na durszlaku. Pierogi wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika z nawiewem (170 stopni C) na 10 minut, aż sie zarumienią. Jeśli pierogi będą szczelnie zlepione i podczas gotowania ich nie porwiemy, to po upieczeniu będą wyglądać jak nadmuchane, a skórka będzie chrupiąca. Pierogi podajemy z czystym barszczem czerwonym.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez  Danutę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *