Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka dość ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- bigos domowej roboty z obiadu z dnia poprzedniego
Sposób przyrządzenia:
Składniki na ciasto łączymy ze sobą, chwile wyrabiamy, można dodać trochę wody, tak by ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na 3 milimetrowy placek, szklanką wycinamy kółka, na każde nakładamy łyżeczką bigos i dokładnie sklejamy. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na gotującą sie wodę wrzucamy stopniowo pierogi. Delikatnie mieszamy i czekamy aż wypłyną na wierzch. Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i od razu odcedzamy je na durszlaku. Pierogi wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika z nawiewem (170 stopni C) na 10 minut, aż sie zarumienią. Jeśli pierogi będą szczelnie zlepione i podczas gotowania ich nie porwiemy, to po upieczeniu będą wyglądać jak nadmuchane, a skórka będzie chrupiąca. Pierogi podajemy z czystym barszczem czerwonym.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Danutę