Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Włoska rolada ze schabu

Składniki:

    • 2,5 kg grubego schabu
    • 1 żółtko jaja
    • sól, pieprz
  • Farsz:

    • 6 ugotowanych na twardo jaj
    • 4 duże plastry salami (Genueńskie) lub więcej o mniejszej średnicy
    • 4 plastry pastrami (wędlina wołowa)
    • 3 duże plastry szynki
    • 4 plastry sera żółtego
    • 1 filiżanka serra risotta lub innego wiejskiego twarogu
    • 20 dkg mrożony szpinak, blanszowany, dokładnie obsączony z soku
    • 6 posiekanych ząbków czosnku1 szklanka sera mozzarella
    • posiekany seler naciowy, natka pietruszki, bazylia – ilości wg uznania
    • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • Sos:

    • 2 szklanki sosu pomidorowego
    • 25 dkg obranych ze skóry, pokrojonych w paski pomidorów
    • 4 ząbki drobno pokrojonego czosnku
    • 2 szklanki pokrojonych w paski pieczarek
    • 1 szklanka oliwy z oliwek
    • 1 pokrojona w piórka cebula
    • 1 pokrojona w paski papryka
    • natka pietruszki, bazylia, rozmaryn wg uznania
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć. Za pomocą długiego, ostrego noża tnąc wzdłuż rozkroić mięso na 1 płat. Na stolnicy lub płaskim blacie rozłożyć folię, na niej płat mięsa, przykryć folią, rozbić młotkiem do mięsa. Przyprawić.
Na płacie mięsa układać plastry wędliny, sera, czosnek
Z  twarogu, posiekanych jajek i ziół przygotować pastę, za pomocą łyżki rozłożyć równomiernie na płacie mięsa.
Płat mięsa wraz z farszem ostrożnie, ściśle zwinąć w rulon.
Używając białego bawełnianego sznurka dokładnie obwiązać. Roladę posmarować zmiksowanym żółtkiem. Ułożyć w odpowiednio dużym naczyniu żaroodpornym. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę obracając kilkakrotni. Rolada znakomicie smakuje zarówno na zimno  jak i na gorąco podawana z makaronem, ziemniakami lub ryżem i sosem.
Sposób przyrządzenia sosu:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i paprykę, a po kilku minutach pieczarki, dusić 5 minut mieszając. Dodać pokrojone pomidory i zieleninę wg uznania, po następnych 5 minutach dodać sos pomidorowy, przyprawić, wymieszać.

1 comment for “Włoska rolada ze schabu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *