Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka wody
- Soł, pieprz
Farsz:
- pęczek natki pietruszki
- 2 pietruszki lub 1 średni seler
- 1 mała cukinia
- 1 pęczek zielonej cebulki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 mała bułka2 żółtka jaj
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć. Długim ostrym nożem rozkroić tak aby uzyskać duży płat mięsa. Ułożyć go między kawałkami folii i używając młotka do mięsa rozbić, przyprawić solą i pieprzem, odłożyć. Przygotować farsz. Cebulę, cukinię i pietruszkę obrać, pokroić w drobną kostkę, zieloną cebulkę i natkę posiekać. W rondlu rozgrzać masło. Dodać rozdrobnione warzywa, pokrojoną w kostkę bułkę, przyprawić i dusić powoli aż składniki zmiękną. Schłodzić, dodać żółtka jaj. Wymieszać ewentualnie doprawić solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Na płacie mięsa równomiernie rozsmarować farsz, ciasno zwinąć, obsznurować. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C polewając powstałym sosem i obracając aby mięso równomiernie się rumieniło. Znakomicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco.
Farsz można zmieniać zależnie od upodobań.