Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada z indyka z warzywnym farszem

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka wody
  • Soł, pieprz

Farsz:

  • pęczek natki pietruszki
  • 2 pietruszki lub 1 średni seler
  • 1 mała cukinia
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała bułka2 żółtka jaj
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć. Długim ostrym nożem rozkroić tak aby uzyskać duży płat mięsa. Ułożyć go między kawałkami folii i używając młotka do mięsa rozbić, przyprawić solą i pieprzem, odłożyć. Przygotować farsz. Cebulę, cukinię i pietruszkę obrać, pokroić w drobną kostkę, zieloną cebulkę i natkę posiekać. W rondlu rozgrzać masło. Dodać rozdrobnione warzywa, pokrojoną w kostkę bułkę, przyprawić i dusić powoli aż składniki zmiękną. Schłodzić, dodać żółtka jaj. Wymieszać ewentualnie doprawić solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Na płacie mięsa równomiernie rozsmarować farsz, ciasno zwinąć, obsznurować. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C polewając powstałym sosem i obracając aby mięso równomiernie się rumieniło. Znakomicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco.
Farsz można zmieniać zależnie od upodobań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *