Składniki:
- 50 dkg piersi z indyka
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kminku
- 3 pomidory
- sok z ½ cytryny
- kilkanaście obranych ze skórki migdałów
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz, curry do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w plastry o grubości 1 cm, obsmażyć na złoty kolor. Obsmażone plastry pokroić w paski o grubości około 1 cm, obsączyć z oleju na ręczniku papierowym, odstawić. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kminek, curry sól i pieprz do smaku, dusić przez 2 minuty. Pomidory obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę, dodać na patelnię, podlać wodą lub bulionem i dusić przez 7 minut. Do tak przygotowanego sosu dodać mięsne „frytki”, sok z cytryny, migdały, dusić razem jeszcze 5 minut i podawać.