Składniki:
-
- 1 kg mielonej wołowiny
- 20 dkg szynki
- 20 dkg sera mozzarella
- 2 jajka
- ½ szklanki soku pomidorowego
- ¾ szklanka pokruszonego miąższu bułki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- masło
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Jajka wybić do miski, skłócić widelcem, dolać sok pomidorowy. Dodać mięso, miąższ bułki, pietruszkę, oregano, czosnek, sól i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C. Na blacie kuchennym rozłożyć folię i na niej uformować z przygotowanego mięsa kwadrat o boku około 30 cm. Na tak przygotowanej masie mięsnej rozłożyć plastry szynki i posypać pokrojonym drobno serem mozzarella. Unosząc folię zwinąć przygotowany mięso i farsz w miarę ciasny rulon. Dokładnie skleić brzegi. Tak przygotowaną roladę ostrożnie ułożyć na blasze do pieczenia, obłożyć wiórkami masła, piec przez 75 minut polewając powstałym sosem. Znakomita zarówno na gorąco jak i na zimno.
Aby potrawę podawaną na gorąco dodatkowo uatrakcyjnić możemy 15 minut przed zakończeniem pieczenia położyć na niej plastry żóltego sera lub sera mozzarella.