Składniki:
- 1 filet z indyka o wadze około 1 kg
- 1 jajko
- 10 obranych ząbków czosnku
- ½ szklanki białej tartej bułki
- ½ szklanki drobno posiekanego selera naciowego
- ¼ szklanki drobno posiekanych zielonych oliwek
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 3 szklanki niewolonego bulionu drobiowego
- sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać olej, na bardzo małym ogniu usmażyć czosnek uważając aby się nie przypalił. Wymieszać bułkę tartą, seler naciowy, oliwki, pietruszkę, skórkę cytrynową, jajkiem przyprawić solą i pieprzem (można dodać łyżkę bulionu). Umytą i osuszoną pierś z indyka ułożyć na stole i za pomocą młotka do mięsa rozbić do grubości około 2 cm. Ja wkładam mięso do torby foliowej i dopiero rozbijam. Usmażony czosnek rozgnieść z solą i pieprzem, dokładnie natrzeć pastą płat mięsa, odstawić na 30 minut. Na płacie mięsa rozsmarować farsz z bułki i zieleniny pozostawiając margines o szerokości około 2,5 cm na jednym z dłuższych boków. Zwinąć ciasno roladę rozpoczynając od dłuższego boku posmarowanego farszem. Tak przygotowaną roladę mocno obwiązać białym bawełnianym sznurkiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Roladę ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez około 90 minut często polewając bulionem. Gdy rolada jest upieczona wyjąć ja na półmisek, powstały podczas pieczenia sos przelać do rondla i zagęścić. Roladę po około 15 minutach kroić w plastry, podawać polaną sosem, z ryżem i brukselką z wody.
Roladę można też uprzednio owiniętą rzadkim płótnem lnianym powoli ugotować w bulionie drobiowym.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola