Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada z piersi indyka

 

Składniki:

  • 1 filet z indyka o wadze około 1 kg
  • 1 jajko
  • 10 obranych ząbków czosnku
  • ½ szklanki białej tartej bułki
  • ½ szklanki drobno posiekanego selera naciowego
  • ¼ szklanki drobno posiekanych zielonych oliwek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 3 szklanki niewolonego bulionu drobiowego
  • sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać olej, na bardzo małym ogniu usmażyć czosnek uważając aby się nie przypalił. Wymieszać bułkę tartą, seler naciowy, oliwki, pietruszkę, skórkę cytrynową, jajkiem przyprawić solą i pieprzem (można dodać łyżkę bulionu). Umytą i osuszoną pierś z indyka ułożyć na stole i za pomocą młotka do mięsa rozbić do grubości około 2 cm. Ja wkładam mięso do torby foliowej i dopiero rozbijam. Usmażony czosnek rozgnieść z solą i pieprzem, dokładnie natrzeć pastą płat mięsa, odstawić na 30 minut. Na płacie mięsa rozsmarować farsz z bułki i zieleniny pozostawiając margines o szerokości około 2,5 cm na jednym z dłuższych boków. Zwinąć ciasno roladę rozpoczynając od dłuższego boku posmarowanego farszem. Tak przygotowaną roladę mocno obwiązać białym bawełnianym sznurkiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Roladę ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez około 90 minut często polewając bulionem. Gdy rolada jest upieczona wyjąć ja na półmisek, powstały podczas pieczenia sos przelać do rondla i zagęścić. Roladę po około 15 minutach kroić w plastry, podawać polaną sosem, z ryżem i brukselką z wody.
Roladę można też uprzednio owiniętą  rzadkim płótnem lnianym powoli ugotować w bulionie drobiowym.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *