Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka nasion dyni(słonecznika)
- 1,5 łyzki sosu sojowego
- 1,5 natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- 1,5 ząbka czosnku
- imbir, kolendra,
- sól, pieprz do smaku
Panierka:
- 3 łyżki maki
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1łyzka ziaren sezamu
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Ryż wypłukać , zalać wodą i ugotować. Czosnek rozetrzeć z solą, cebulkę pokroić w kostkę. Ostudzony ryż, cebulkę, czosnek i natkę pietruszki zmiksować, wymieszać z jajkiem, sosem sojowym oraz słonecznikiem. Przyprawić do smaku solą. pieprzem, kolendrą i imbirem. Formować małe kotleciki, obtaczając je w mące wymieszanej z otrębami i sezamem. najlepiej smakują z sosem pieczarkowym.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez agap