Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z ryżu

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka nasion dyni(słonecznika)
  • 1,5 łyzki sosu sojowego
  • 1,5 natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 ząbka czosnku
  • imbir, kolendra,
  • sól, pieprz do smaku

Panierka:

  • 3 łyżki maki
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1łyzka ziaren sezamu
  • olej do smażenia


Sposób przyrządzenia:
Ryż wypłukać , zalać wodą i ugotować. Czosnek rozetrzeć z solą, cebulkę pokroić w kostkę. Ostudzony ryż, cebulkę, czosnek i natkę pietruszki zmiksować, wymieszać z jajkiem, sosem sojowym oraz słonecznikiem. Przyprawić do smaku solą. pieprzem, kolendrą i imbirem. Formować małe kotleciki, obtaczając je w mące wymieszanej z otrębami i sezamem. najlepiej smakują z sosem pieczarkowym.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez agap

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *