Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada z boczku wieprzowego

Składniki:

    • 2 kg cienkiego boczku wieprzowego
    • 40 dkg śliwek suszonych bez pestek
    • 1 duże kwaśne jabłko
    • 5 ząbków czosnku
    • szczypta majeranku
    • 1 łyżeczka masła
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać masło, dodać starte jabłko i pokrojone w paseczki suszone śliwki. Smażyć na małym ogniu często mieszając do uzyskania gęstej masy. Czosnek obrać, zmiażdżyć w prasce, wymieszać z solą, pieprzem i majerankiem, natrzeć tą mieszanką płat boczku, odłożyć na godzinę do lodówki. Przyprawiony boczek płasko rozłożyć, pokryć cienko masą śliwkowo jabłkową, zwinąć ciasno w rulon, obsznurować. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu aby stężał.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *