Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Konserwowana sałatka z pomidorów, papryki i ryżu

Składniki: 3 kg pomidorów 1 kg papryki 1 kg cebuli 1 kg marchewki 2 łyżki soli 2 szklanki oleju 2 łyżki gotowanego (półtwardego) ryżu 2 – 3 łyżki octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć, obrać ze skóry. Marchewkę i cebulę obrać. Paprykę oczyścić z nasion i białego miąższu. Wszystkie składniki pokroić w „słomkę”, dodać sól,…

Zimowa sałatka z ogórków i cebuli

Składniki: 2,5 kg ogórków 1 kg cebuli czosnek do smaku suszone daktyle posiekana natka pietruszki pieprz ziarnisty 100 ml octu spirytusowego 100 ml oleju 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Na dno sterylnie czystych słoi włożyć po 1 daktylu, ząbki czosnku w ilości wg upodobań, kilka ziaren pieprzy. Ogórki umyć, oczyścić. Cebulę obrać. Ogórki i cebulę…

Zielone pomidory konserwowane po syberyjsku

Składniki: nieduże zielone pomidory obrane ząbki czosnku Zalewa: 1 litr wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżka octu spirytusowego 2 łyżki czystej wódki Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć. Ostrym nożykiem wyciąć szypułki i w powstały otwór wcisnąć ząbek czosnku, układać w dużych słojach. Przygotować zalewę. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i sól, gotować…

Sałatka warzywna na zimę

Składniki: kabaczki cukinia marchewka cebula czosnek pieprz ziarnisty Marynata: 1 litr wody 4 dkg soli 5 dkg cukru 50 g octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Warzywa oczyścić, pokroić w plastry. Na dno sterylnie czystych słoi włożyć ząbki czosnku i pieprz ziarnisty, następnie warstwami układać pozostałe składniki. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier i sól,…

Grzyby marynowane mojej Babci

Składniki: grzyby leśne 1 litr wody 5 dkg soli 2 g kwasku cytrynowego Marynata: 2 szklanki wody 1 łyżka soli 2 łyżeczki cukru 8 ziaren pieprzu 4 goździki odrobinę cynamonu 2 liście laurowe 3 g kwasku cytrynowego 6 łyżek octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, większe przekroić na połowę, małe pozostawić w całości.…