Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 1 kg cebuli
- czosnek do smaku
- suszone daktyle
- posiekana natka pietruszki
- pieprz ziarnisty
- 100 ml octu spirytusowego
- 100 ml oleju
- 1 łyżka soli
Sposób przyrządzenia:
Na dno sterylnie czystych słoi włożyć po 1 daktylu, ząbki czosnku w ilości wg upodobań, kilka ziaren pieprzy. Ogórki umyć, oczyścić. Cebulę obrać. Ogórki i cebulę pokroić w plastry. W rondlu doprowadzić do wrzenia olej wymieszany z octem, dodać sól, wymieszać, dodać cebulę i ogórki, gotować powoli aż ogórki zaczną zmieniać kolor. Tak przygotowaną gorącą sałatką napełniać słoje, szczelnie zamknąć, przykryć kocem, pozostawić do wystygnięcia.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz