Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zimowa sałatka z ogórków i cebuli

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • czosnek do smaku
  • suszone daktyle
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz ziarnisty
  • 100 ml octu spirytusowego
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka soli


Sposób przyrządzenia:

Na dno sterylnie czystych słoi włożyć po 1 daktylu, ząbki czosnku w ilości wg upodobań, kilka ziaren pieprzy. Ogórki umyć, oczyścić. Cebulę obrać. Ogórki i cebulę pokroić w plastry. W rondlu doprowadzić do wrzenia olej wymieszany z octem, dodać sól, wymieszać, dodać cebulę i ogórki, gotować powoli aż ogórki zaczną zmieniać kolor. Tak przygotowaną gorącą sałatką napełniać słoje, szczelnie zamknąć, przykryć kocem, pozostawić do wystygnięcia.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *