Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konserwowana sałatka z pomidorów, papryki i ryżu

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg marchewki
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki oleju
  • 2 łyżki gotowanego (półtwardego) ryżu
  • 2 – 3 łyżki octu spirytusowego


Sposób przyrządzenia:

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry. Marchewkę i cebulę obrać. Paprykę oczyścić z nasion i białego miąższu. Wszystkie składniki pokroić w „słomkę”, dodać sól, olej, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli 20 minut, dodać ryż i ocet gotować kolejne 10 minut. Gorącą sałatkę przełożyć do sterylnie czystych słoi i dokładnie zamknąć.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *