Składniki:
- 1 kg. jagnięciny
- 5 pomidorów
- 125 ml. oleju
- 50 dag. drobnego makaronu
- 12,5 dag. startego żółtego sera
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć i pociąć na duże kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Pomidory sparzyć , obrać ze skórki, oczyścić z pestek i włożyć do garnka z mięsem. Wlać olej i 100 ml. wody. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i zapiekać potrawę ok. 30 minut. Do naczynia z mięsem dolać 1 litr gorącej wody, wsypać makaron, posolić i zamieszać. Zapiekać dalej mieszając od czasu do czasu, aż makaron będzie miękki. Podawać ze starym serem, przybrane zieloną natką pietruszki.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad