Składniki:
- grzyby leśne
- 1 litr wody
- 5 dkg soli
- 2 g kwasku cytrynowego
Marynata:
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 8 ziaren pieprzu
- 4 goździki
- odrobinę cynamonu
- 2 liście laurowe
- 3 g kwasku cytrynowego
- 6 łyżek octu spirytusowego
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, większe przekroić na połowę, małe pozostawić w całości. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać sól i kwasek cytrynowy i w tak przygotowanym roztworze przez 5 minut gotować oczyszczone grzyby. Obgotowane, odcedzone grzyby przekładać do sterylnie czystych słoi, wypełniając je do 2/3 objętości. Przygotować marynatę. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać pieprz, goździki, cynamon, liście laurowe, powoli gotować 30 minut. Uzupełnić odparowaną wodę, dodać pozostałe składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować kilka minut, przecedzić i gorącą marynatą zalać grzyby w słojach, szczelnie zamknąć.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz