Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Cukinia lub kabaczki w aromatycznej marynacie konserwowane

Składniki: 1 kg niedużych cukinii 3 dkg kopru włoskiego 10 ząbków czosnku 1 ostra papryczka 5 ziaren pieprzu Zalewa: 1 litr wody 9 dkg soli 75 mg octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć, osuszyć, obciąć końcówki, resztę pokroić w plastry. Na dnie sterylnie czystych słoi umieścić ząbki czosnku, pieprz i kawałek ostrej patyczki, ciasno wypełnić…

Papryka w miodowej marynacie konserwowana

Składniki: papryka, oczyszczona pokrojona na części czosnek korzeń pietruszki Marynata: 1 litr wody ½ szklanki oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty wymieszać w dużym rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować 7 minut. Na dno sterylnie czystych słoi układać obrane ząbki czosnku, kilka plastrów obranej…

Morele konserwowane w syropie

Składniki: 1 kg dojrzałych twardych moreli 1 kg cukru Sposób przyrządzenia: Morele umyć, przekroić na połowę, usunąć pestkę. Kilka pestek rozbić celem uzyskania jąder. Każdą połowę przekroić wzdłuż na 2 – 3 części. Z cukru i niewielkiej ilości wody przygotować gęsty syrop. Morele i po 2 jądra z pestek umieścić w sterylnie czystych słojach, zalać…

Konserwowana sałatka z fasoli, pomidorów i papryki

Składniki: 2 kg pomidorów 1 kg papryki 75 dkg cebuli 75 dkg fasoli 1 szklanka pikantnego keczupu 1,5 szklanki oleju sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Fasole namoczyć 12 godzin wcześniej, gotować 30 minut, odcedzić. Warzywa oczyścić pokroić w paski. W rondlu wymieszać wszystkie składniki, przyprawić, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować około 1 godziny.…