Składniki: 1 kg niedużych cukinii 3 dkg kopru włoskiego 10 ząbków czosnku 1 ostra papryczka 5 ziaren pieprzu Zalewa: 1 litr wody 9 dkg soli 75 mg octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć, osuszyć, obciąć końcówki, resztę pokroić w plastry. Na dnie sterylnie czystych słoi umieścić ząbki czosnku, pieprz i kawałek ostrej patyczki, ciasno wypełnić…
Tag: przetwory
Przetwory z papryki
Papryka w miodowej marynacie konserwowana
by Gabrysia • • 0 Comments
Składniki: papryka, oczyszczona pokrojona na części czosnek korzeń pietruszki Marynata: 1 litr wody ½ szklanki oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty wymieszać w dużym rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować 7 minut. Na dno sterylnie czystych słoi układać obrane ząbki czosnku, kilka plastrów obranej…
Sałatki na zimię
Sałatka z buraków ćwikłowych konserwowana
by Gabrysia • • 0 Comments
Składniki: 4 kg buraków 1,5 kg pomidorów 50 dkg papryki 50 dkg cebuli 20 dkg czosnku 6 dkg soli 1 szklanka oleju ½ szklanki octu spirytusowego posiekana natka pietruszki – ilość wg upodobań Sposób przyrządzenia: Buraki umyć, obrać pokroić w słomkę lub zetrzeć na grubej tarce. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę…
Przetwory domowe
Morele konserwowane w syropie
by Gabrysia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dojrzałych twardych moreli 1 kg cukru Sposób przyrządzenia: Morele umyć, przekroić na połowę, usunąć pestkę. Kilka pestek rozbić celem uzyskania jąder. Każdą połowę przekroić wzdłuż na 2 – 3 części. Z cukru i niewielkiej ilości wody przygotować gęsty syrop. Morele i po 2 jądra z pestek umieścić w sterylnie czystych słojach, zalać…
Sałatki na zimię
Konserwowana sałatka z fasoli, pomidorów i papryki
by Gabrysia • • 0 Comments
Składniki: 2 kg pomidorów 1 kg papryki 75 dkg cebuli 75 dkg fasoli 1 szklanka pikantnego keczupu 1,5 szklanki oleju sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Fasole namoczyć 12 godzin wcześniej, gotować 30 minut, odcedzić. Warzywa oczyścić pokroić w paski. W rondlu wymieszać wszystkie składniki, przyprawić, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować około 1 godziny.…