Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z buraków ćwikłowych konserwowana

Składniki:

  • 4 kg buraków
  • 1,5 kg pomidorów
  • 50 dkg papryki
  • 50 dkg cebuli
  • 20 dkg czosnku
  • 6 dkg soli
  • 1 szklanka oleju
  • ½ szklanki octu spirytusowego
  • posiekana natka pietruszki – ilość wg upodobań


Sposób przyrządzenia:

Buraki umyć, obrać pokroić w słomkę lub zetrzeć na grubej tarce. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę (bez nasion), czosnek i cebulę obrać, pokroić w słomkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużym rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować 45 mieszając delikatnie. Tak przygotowaną sałatkę nakładać do sterylnie czystych słoi, szczelnie zamknąć.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *