Składniki:
- 4 kg buraków
- 1,5 kg pomidorów
- 50 dkg papryki
- 50 dkg cebuli
- 20 dkg czosnku
- 6 dkg soli
- 1 szklanka oleju
- ½ szklanki octu spirytusowego
- posiekana natka pietruszki – ilość wg upodobań
Sposób przyrządzenia:
Buraki umyć, obrać pokroić w słomkę lub zetrzeć na grubej tarce. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę (bez nasion), czosnek i cebulę obrać, pokroić w słomkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużym rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować 45 mieszając delikatnie. Tak przygotowaną sałatkę nakładać do sterylnie czystych słoi, szczelnie zamknąć.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz