Składniki: 1 kg kwaśnych jabłek 1 kilogram zielonej papryki 20 dkg czosnku 1 szklanka cukru ½ szklanki octu spirytusowego 2 łyżeczki soli papryczka chili do smaku – opcjonalnie Sposób przyrządzenia: Czosnek i paprykę obrać, usunąć nasiona z papryki, drobno posiekać, Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne pokroić w kostkę. Jabłka, paprykę i czosnek zmielić…
Tag: przetwory
Dżemy
Dżem truskawkowy latem pachnący
by Krystyna • • 0 Comments
Pikle
Pikle z gruszek
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 1 kg twardych gruszek (Wiliam, Konferencja) 35 dkg brązowego cukru 1,3 szklanki białego octu winnego 1 laska cynamonu 5 goździków 1 łyżeczka jagód jałowca 2 łyżeczki ziaren pieprzu 2 gwiazdki anyżu ½ dokładnie obranej, pokrojonej cytryny odrobinę skórki z cytryny Sposób przyrządzenia: Gruszki obrać ze skóry, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W dużym…
Dżemy
Dżem ze śliwek damaszek
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg śliwek 45 dkg cukru żelującego 5 łyżek wody Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, pokroić na połówki usuwając pestki. W dużym rondlu o grubych ściankach umieścić wodę i śliwki, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować aż śliwki zaczną uwalniać sok. Dodać cukier i gotować mieszając przez około 45 minut. Przeprowadzić próbę gęstości wykładając łyżkę dżemu…