Składniki:
- 2 szklanki nasion granatu
- 2 szklanki dojrzałych żurawin
- 2 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka wody
Składniki: 20 obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżki wódki 1 łyżka mielonego cynamonu 1 łyżeczka esencji waniliowej ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków 2 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Jabłka rozdrobnić. W rondlu o grubym dnie połączyć wszystkie składniki, doprowadzić…
Składniki:
Zalewa:
Marynata ta jest naprawdę „diabelsko” mocna i polecam ją osobom które są w stanie ją jeść. Ja stosuję marynatę jako dodatek, ale osoba pochodząca z Pakistanu która podała mi ten przepis zjadała strąki chili gryząc je powoli i ze smakiem. Tutaj ciekawostka, mimo 70 lat miała śnieżno białe zęby. Składniki: 1 kg małych cytryn o…
Składniki: 2 kg jabłek 1/4 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, pokroić w cząstki. Wrzucić do rondla. Gotować mieszając , aż jabłka się rozpadną, a sok odparuje. Rozgnieść na miazgę tłuczkiem do ziemniaków. Przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 15 minut.