Składniki:
-
- 4 brokuły podzielone na różyczki
- 4 marchewki. Obrane pokrojone wzdłuż na ćwiartki
- 1 cukinia pokrojona na kawałki wielkości kawałków marchewki
- 4 cienki pory pokrojone na kawałki
- 2 łyżki posiekanego kopru
- 2 listki naci kolendry
- 6 ząbków czosnku, pokrojony na ćwiartki
- 1 posiekana papryczka chili
-
- 1 litr octu 3%
- 4 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki kminek ziemi
- 1 ostryż łyżeczki
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren gorczycy
- cukier do smaku
Zalewa:
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty zalać wrzątkiem, gotować powoli przez 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Składniki zalewy doprowadzić w rondlu do wrzenia, gotować 10 minut, schłodzić. Warzywa układać w sterylnych słojach, zalać marynatą, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 15 minut.