Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem ze śliwek damaszek

Składniki:

  • 50 dkg śliwek
  • 45 dkg cukru żelującego
  • 5 łyżek wody


Sposób przyrządzenia:

Śliwki umyć, pokroić na połówki usuwając pestki. W dużym rondlu o grubych ściankach umieścić wodę i śliwki, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować aż śliwki zaczną uwalniać sok. Dodać cukier i gotować mieszając przez około 45 minut. Przeprowadzić próbę gęstości wykładając łyżkę dżemu na zimny talerz, w razie potrzeby, jeśli drzem będzie zbyt twardy, dodać wrzącej wody i tak aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Tak przygotowany dżem przełożyć do sterylnie czystych słoi, szczelnie zamknąć. Można przechowywać do 12 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *