Składniki:
- 4 piersi lub 5 udek z kaczki
- 2 łyżki sól morska
- 1 łodyga rozmarynu
- 1 liść laurowy
- 6 jagód jałowca
- 1 ząbek czosnku
Zalewa:
- 50 dkg (lub więcej) smalcu drobiowego najlepiej gęsięgo
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga rozmarynu
- 1 liść laurowy
Sposób wykonania:
- Mięso umyć, osuszyć.
- Sól, rozgnieciony czosnek, rozmaryn, pokruszony liść laurowy i rozgniecione jagody jałowca wymieszać i natrzeć nimi mięso, odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso lekko opłukać, i osuszyć.
- W dużym rondlu rozpuścić tłuszcz, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia, dodać mięso kaczki i powoli smażyć przez 2 godziny, mięso wyjąć, odłożyć do sterylnie czystych słoi.
- Tłuszcz schłodzić i oddzielić bardzo dokładnie od powstałego podczas smażenia sosu co zapewni nam możliwość długiego przechowywania.
- Tak przygotowany tłuszcz ponownie doprowadzić do wrzenia i wrzącym zalać mięso w słojach.
- Słoje szczelnie zamknąć.
- Można przechowywać 6 miesięcy.
Liczba porcji: 4
1 comment for “Kaczka lub kurczak konserwowane w słojach”