Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Likier z kwiatu czarnego bzu

Składniki:
1,8 litra wody
1 litr spirytusu
1,5 kg cukru pudru
2 dokładnie obrane, pokrojone cytryny
2 dokładnie obrane, pokrojone pomarańcze
7 dkg kwasku cytrynowego
kwiat czarnego bzu obrany z 60 pęków

Sposób przyrządzenia:
Kwiaty bzu, cukier, kwasek cytrynowy i cytrusy zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić aby ostygły. Do zimnego syropu dodać spirytus, i całość przelać do czystego, szczelnie zamykanego słoja. Odstawić na 2 tygodnie, mieszając kilkakrotnie w tym czasie. Tak przygotowany likier dokładnie przefiltrować i rozlać do czystych butelek. Doskonały po długim przechowywaniu. Dodając 1 litr spirytusu uzyskamy likier o mocy 35, jeśli chcemy zwiększyć moc zmniejszamy odpowiednio objętość wody  i tak dodając 1,4 litra wody uzyskamy likier o mocy około 40, a dodając 1,2 litra likier o mocy 45.
Przeczytaj też :

Nalewki i likiery garść informacji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *