Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort lodowy z truskawkami

Składniki:
1 warstwa:
2 szklanki obranych orzechów włoskich
2 łyżki ziaren sezamu
¾ łyżeczki cynamonu
2 warstwa:
2 szklanki orzechów nerkowca
½ szklanki syropu klonowego
½ szklanki wody
¼ laski wanilii (miąższ)
1/8 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3 warstwa:
50 dkg dorodnych truskawek
¾ szklanki syropu klonowego
szczypta cynamonu
Dekoracja:
truskawki pokrojone w plastry i na połówki
szczypta cynamonu
cukier puder – alternatywnie

Sposób przyrządzenia:
Orzechy włoski i nerkowce zamoczyć na noc w wodzie, odcedzić. Po kolei przygotować wszystkie warstwy miksując składniki na gładką jak masło masę w blenderze. Po kolej wlewać kolejne warstwy do tortownicy i mrozić. Można zamrozić wlewając różniące się kolorem składniki w 6 warstw. Po zamrożeniu ostatniej warstwy torcik udekorować pokrojonymi, wymieszanymi z cynamonem i cukrem pudrem truskawkami. Po udekorowaniu tort jeszcze na chwilę wstawić do zamrażarki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *