Składniki:
- 1 kg twardych gruszek (Wiliam, Konferencja)
- 35 dkg brązowego cukru
- 1,3 szklanki białego octu winnego
- 1 laska cynamonu
- 5 goździków
- 1 łyżeczka jagód jałowca
- 2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 2 gwiazdki anyżu
- ½ dokładnie obranej, pokrojonej cytryny
- odrobinę skórki z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Gruszki obrać ze skóry, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W dużym rondlu wymieszać ocet, cukier i przyprawy, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować aż cukier się rozpuści. Dodać gruszki i gotować 20 minut, wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć w sterylnie czystych słojach. Powstały syrop odparować do objętości około 400 ml. Tak zredukowanym, wrzącym syropem wraz z przyprawami zalać gruszki w słojach, szczelnie zamknąć. Do spożycia nadają się po 1 miesiącu, przechowywać przez 6 miesięcy. Znakomity dodatek do mięs.