Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Konfitury z arbuza

Składniki: 800 g arbuza 7-8 szkl. cukru sok i skórka starta z 4 cytryn 2 szkl. wody Sposób wykonania: Obranego arbuza pokroić na mniejsze kawałki i zalać zimną wodą po czym ugotować do miękkości. W między czasie z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, które wymieszać z połową cukru po czym zalać 2 szklankami wody…

Jasne powidła z malin

Składniki: 5 kg malin 3 kg cukru 1 szkl. wody Sposób wykonania: Malin oczyścić po czym zmiażdżyć je drewnianym tłuczkiem i przetrzeć przez sito. Następnie wrzucić do emaliowanego garnka i zalać je wodą. Wsypać jeszcze cukier i smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie przełożyć je do słoików i szczelnie zakręcić.

Pomidory w soku jabłkowym

Składniki: 2 kg pomidorów Marynata: na 1 l soku jabłkowego łyżka soli Sposób wykonania: Oczyszczone pomidory przekłuć wykałaczką u nasady łodyżek. Następnie przełożyć je do słoików i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 8-10 minut po czym wodę zlać a pomidory zalać świeżym wrzątkiem. Następnie sok jabłkowy wymieszać z solą, doprowadzić do wrzenia. Z pomidorów ponownie…

Konfitury z białych czereśni

Składniki: 1 kg białych czereśni 1 kg cukru 1 cytryna 150 g orzechów włoskich 4/5 szkl. wody Sposób wykonania: Czereśnie wydrylować po czym do powstałych otworów  włożyć kawałek orzecha włoskiego. Następnie cytrynę zalać wodą i gotować około 3 minut po czym dodawać porcjami cukier i gotować aż powstanie gesty syrop. Włożyć do niego czereśnie i…