Składniki: 1,2 kg berberysu 1-1/2 kg cukru Sposób wykonania: Jagody dokładnie oczyścić po czym zalać niewielka ilością wody i ugotować. Następnie przetrzeć je przez sito po czym zasypać cukrem i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu aż zostanie 50% początkowej objętości. Powidła przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.
Tag: przetwory
Konfitury
Konfitury z łodyżek szczawiu
by Kamila Borucka • • 0 Comments
Przetwory domowe
Żółte śliwki marynowane
by Izabela Waligóra • • 0 Comments
Składniki: 1 kg śliwek 2 szkl. wody 1 szkl. 10 % octu 2 szkl. cukru 4 ziarna kardamonu Sposób wykonania: Śliwki ponakłuwać igła po czym przełożyć je do słoików. 2 szkl. wody wymieszać z 1 szkl. octu. A na te 3 szklanki wziąć 4 ziarna kardamonu oraz 2 szkl. cukru. Całość wymieszać i doprowadzić do…
Przetwory domowe
Dynia marynowana
by Lucyna Marcinkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg dyni 1 szkl 10% octu ½ szkl. miodu Sposób wykonania: Obraną dynię pokroić w kostkę, którą zalać wrzątkiem i doprowadzić do wrzenia, wówczas odsączyć ja na sicie. Czynność ta powtórzyć dwukrotnie. W między czasie na 1 szkl. octu dać ½ szkl. miodu, doprowadzić do wrzenia po czym dodać dynię. Całość wymieszać…
Przetwory domowe
Winogrona marynowane
by Alina Sitko • • 0 Comments
Składniki: 2 kg winogron 2 szkl. wody 1 szkl. 10% octu 2 szkl. cukru skórka starta z cytryny Sposób wykonania: Winogrona oczyścić i przełożyć do słoików. Następnie przyrządzić zalewę 2 szklanki wody wymieszać z 1 szklanką octu i na każde 3 szklanki tej mieszaniny wsypać 2 szklanki cukru i skórkę startą z 1 cytryny. Zalewę…