Składniki:
- 1 kg wiśni
- ½ kg cukru
Składniki: 200 g suszonych śliwek 200 g suszonych fig 200 g suszonych jabłek 200 g suszonych gruszek 80 g cukru kawałek cynamonu 1 cytryna Sposób wykonania: Suszone owoce zalać 2 litrami wody i odstawić na 2 godziny. W miedzy czasie z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć z niej sok, które dodajemy do owoców. Wrzucić jeszcze…
Składniki: 1 kg żurawin 200 g cukru Sposób wykonania: Żurawiny zasypać cukrem i zalać 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Przecedzić kompot przecierając owoce. Odstawić na trochę na bok by opadła powstała piana po czym można już podawać.
Składniki: 500 g buraków 4 łyżki starego chrzanu 50 ml octu winnego cukier sól szczypta kminku Sposób wykonania: Buraki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec koło 15 minut. Po tym czasie buraki obrać i zetrzeć na tarce, wówczas dodać chrzan i całość dokładnie wymieszać. Następnie zagotować ocet z dodatkiem kminku, soli oraz…
Składniki: 2 kg dojrzałych bananów ½ l wyciśniętego soku z pomarańczy ¼ l czarnej kawy 150 g brązowego cukru Sposób wykonania: Obrane banany pokroić na kawałki, zalać je sokiem pomarańczowym. Dodać jeszcze kawę oraz cukier i dusić na małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie przełożyć dżem do słoików i szczelnie zakręcić.