Składniki:
- 2,5 kg śliwek
- 1 kg cukru
- 2 ½ szkl. czerwonego półwytrawnego wina
- 3 szkl. 10%octu
- skórka starta z ½ cytryny
- goździki
Składniki: 2 kg bakłażanów 2 główki czosnku natka pietruszki koperek 2 cebule liść laurowy sól pieprz olej Marynata: ¾ szkl. wody ¾ szkl. oleju ¾ szkl. octu 5 % Sposób wykonania: Obrane bakłażan pokroić kostkę po czym oprószyć je solą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wycisnąć sok, który się pojawił i przepłukać…
Składniki: 3 kg czosnku 5 goździków 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu Marynata: na 1 l wody 2 łyzki soli 2 łyżki cukru ½ szkl. octu 10% Sposób wykonania: Z główek czosnku zdjąć jedna warstwę łusek po czym sparzyć je wrzątkiem i natychmiast polać zimną wodą. Następnie przełożyć je do słoików przesypując goździkami,…
Składniki: 2 kg ugotowanych maślaków i opieńków 1 kg kapusty 1 kg pomidorów 1 kg marchewki 0, 5 kg cebuli 6 łyżek oleju 5 goździków 5 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól Sposób wykonania: Pokrojoną cebulę i marchewkę podsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas przełożyć je do garnka, dodać jeszcze poszatkowaną kapustę…
Składniki: 1 kg drobnych zielonych pomidorów 1 kg cukru pudru 1 szkl. wody 10 g kwasku cytrynowego 200 g orzechów włoskich Sposób wykonania: Pomidory sparzyć wrzątkiem po czym nakłuć je widelcem, wówczas zalać je wrzątkiem. Dodać jeszcze połowę kwasku cytrynowego i doprowadzić do wrzenia. W między czasie z cukru, wody oraz reszty kwasku cytrynowego ugotować…