Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Czosnek marynowany

Składniki: 3 kg czosnku 5 goździków 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu   Marynata: na 1 l wody 2 łyzki soli 2 łyżki cukru ½ szkl. octu 10%   Sposób wykonania: Z główek czosnku zdjąć jedna warstwę łusek po czym sparzyć je wrzątkiem i natychmiast polać zimną wodą. Następnie przełożyć je do słoików przesypując goździkami,…

Solanka z grzybów

Składniki: 2 kg ugotowanych maślaków i opieńków 1 kg kapusty 1 kg pomidorów 1 kg marchewki 0, 5 kg cebuli 6 łyżek oleju 5 goździków 5 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól Sposób wykonania: Pokrojoną cebulę i marchewkę podsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas przełożyć je do garnka, dodać jeszcze poszatkowaną kapustę…

Konfitury z zielonych pomidorów

Składniki: 1 kg drobnych zielonych pomidorów 1 kg cukru pudru 1 szkl. wody 10 g kwasku cytrynowego 200 g orzechów włoskich Sposób wykonania: Pomidory sparzyć wrzątkiem po czym nakłuć je widelcem, wówczas zalać je wrzątkiem. Dodać jeszcze połowę kwasku cytrynowego i doprowadzić do wrzenia. W między czasie z cukru, wody oraz reszty kwasku cytrynowego ugotować…