Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany marynowane Justyny

Składniki:

  • 2 kg bakłażanów
  • 2 główki czosnku
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • olej

    Marynata:

  • ¾ szkl. wody
  • ¾ szkl. oleju
  • ¾ szkl. octu 5 %

    Sposób wykonania:

    1. Obrane bakłażan pokroić kostkę po czym oprószyć je solą i odstawić na 2 godziny.
      Po tym czasie wycisnąć sok, który się pojawił i przepłukać je lekko w wodzie.
      Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju.
      Bakłażany przełożyć do słoików, posypując je posiekaną cebulę, czosnkiem oraz zielenina.
      Następnie składniki marynaty wymieszać ze sobą, zagotować i zalać nią bakłażany.
      Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *