Składniki: 3 kg pokrojonych w pół plastry ogórków 2 kg obranych ze skóry, drobno pokrojonych pomidorów 1 kg oczyszczonej, pokrojonej kolorowej papryki 20 dkg obranego, grubo pokrojonego czosnku 3 łyżki soli ½ szklanki cukru 1 szklanka oleju Sposób przyrządzenia: Składniki sałatki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia i powoli podgrzewać przez około 20 minut. Gorącą…
Tag: przetwory
Przetwory z ogórków
Ogórki konserwowe mojej Babci
by Alicja Kudła • • 0 Comments
Składniki jędrne, ładne ogórki liście chrzanu, porzeczki, wiśni podsuszony kwiatostan kopru czosnek Zalewa: 1/3 szklanka octu 1/3 szklanki soli 1/3 szklanki cukru woda w ilości wg indywidualnych upodobań smakowych Sposób przyrządzenia: Umyte ogórki zalać zimną wodą i pozostawić je w niej przez kilka godzin. Na dno sterylnych słojów ułożyć dodatki aromatyczne, dopełnić ogórkami. Składniki marynaty…
Przetwory z ogórków
Marynowane z papryką chili ogórki
by Eliza Piechowiak • • 0 Comments
Składniki: świeże, jędrne ogórki 1 papryka chili na słój Zalewa: 1 litr wody ½ szklanki octu spirytusowego 1 łyżeczka soli 10 dkg cukru podsuszony koper, liść laurowy, czosnek, chrzan wg smaku Sposób przyrządzenia: Ogórki dokładnie umyć. W rondlu wymieszać składniki marynaty, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, schłodzić. Ogórki i paprykę układać w sterylnie czystych…
Przetwory domowe
Arbuzy solone
by Lidia Marczuk • • 0 Comments
Składniki: 10 kg arbuzów 10 l zalewy: 940 ml wody -50 g sol Sposób wykonania: Arbuzy przekłuć w kilku miejscach po czym układać ciasno w naczyniu do solenia. Zalać je zalewą i odstawić na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przestawić naczynie w chłodne miejsce na 45 dni. Po tym czasie są gotowe…
Przetwory domowe
Agrest marynowany w occie winnym
by Lena Klein • • 0 Comments
Składniki: 2 kg czerwonego agrestu Marynata: 2szkl. wody 1 szkl. octu winnego 2 szkl. cukru 4 ziarna kardamonu Sposób wykonania: Agrest oczyścić i przełożyć do słoików. Następnie wszystkie składniki podane na marynatę wymieszać ze sobą po czym je zagotować. Gorąca marynatą zalać agrest.