Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ogórki konserwowe mojej Babci

Składniki

  • jędrne, ładne ogórki
  • liście chrzanu, porzeczki, wiśni
  • podsuszony kwiatostan kopru
  • czosnek

  • Zalewa:
  • 1/3 szklanka octu
  • 1/3 szklanki soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • woda w ilości wg indywidualnych upodobań smakowych

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte ogórki zalać zimną wodą i pozostawić je w niej przez kilka godzin. Na dno sterylnych słojów ułożyć dodatki aromatyczne, dopełnić ogórkami. Składniki marynaty wymieszać rozcieńczając przegotowaną wodą w takiej ilości aby smak marynaty odpowiadał naszym preferencją smakowym. Marynatą zalać ogórki wraz z dodatkami, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 5 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *