Składniki: 500 g buraków 4 łyżki starego chrzanu 50 ml octu winnego cukier sól szczypta kminku Sposób wykonania: Buraki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec koło 15 minut. Po tym czasie buraki obrać i zetrzeć na tarce, wówczas dodać chrzan i całość dokładnie wymieszać. Następnie zagotować ocet z dodatkiem kminku, soli oraz…
Tag: przetwory domowe
Dżemy
Dżem bananowy z kawą
by Małgorzata Jagielska • • 0 Comments
Składniki: 2 kg dojrzałych bananów ½ l wyciśniętego soku z pomarańczy ¼ l czarnej kawy 150 g brązowego cukru Sposób wykonania: Obrane banany pokroić na kawałki, zalać je sokiem pomarańczowym. Dodać jeszcze kawę oraz cukier i dusić na małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie przełożyć dżem do słoików i szczelnie zakręcić.
Kiszona kapusta
Kapusta marynowana
by Dominika Białaś • • 0 Comments
Składniki: 5 kg kapusty ½ szkl. soli pieprz ziarnisty goździki laska cynamonu liście laurowe Zalewa: 1 l wody 1 ½ łyzki soli ½ szkl. cukru 1 szkl. 10% octu Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym blanszować ja około 1 minuty w gorącej wodzie. Następnie kapustę przełożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć 304 goździki, 3-4…
Przetwory z ogórków
Ogórki marynowane soku z czarnych porzeczek
by Anna Szafrańsa • • 0 Comments
Składniki: małe ogórki pieprz goździki czosnek koper mięta Marynata: 1 l wody 1 szkl. soku z czarnych porzeczek 2 łyżki soli łyżka cukru Sposób wykonania: Do każdego słoika włożyć ogórki oraz 3 goździki, 3 ziarenka pieprzu, gałązki mięty i koperku oraz 2 ząbki czosnku. Następnie składniki podane na marynatę doprowadzić do wrzenia po czym zalać…
Konfitury
Konfitury z węgierek Zofii
by Zofia Mroczek • • 0 Comments
Składniki: 400 g węgierek 2 2/3 szkl. cukru Sposób wykonania: Śliwki sparzyć po czym usunąć z nich skórkę. Następnie zasypać je cukrem i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie podlać śliwki odrobiną wody i smażyć je na małym ogniu. Powstałą na powierzchni pianę usunąć.