Składniki: • 400 g świeżych malin • 2 2/3 szkl. cukru • ¾ szkl. wody Sposób wykonania: Maliny zasypać łyżką cukru i odstawić na godzinę. W między czasie z wody i cukru ugotować syrop po czym dodać do niego maliny. Całość dokładnie wymieszać i oprowadzić do wrzenia. Powstałą na powierzchni pianę usunąć i ponownie zagotować.
Tag: przetwory domowe
Dżemy
Dżem z berberysu i jabłek
by Nina Zaborowska • • 0 Comments
Składniki: 0,5 kg berberysu 0, 5 kg jabłek 350 g cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: Jabłka wydrążyć i usunąć gniazda nasienne po czym pokroić je w plasterki. Oczyszczony berberys również pokroić plasterki. Wrzucić je do garnka, podlać ½ szkl. wody i rozgotować, wówczas wsypać cukier i smażyć na małym ogniu.
Przetwory z ogórków
Ogórki na białym chlebie
by Basia L • • 0 Comments
Składniki: 2 kg ogórków 200 g białego chleba 1,5 l wody 3 łyżki soli Sposób wykonania: Na dnie beczułki ułożyć chleb na nim pionowo ułożyć ogórki. Następnie wodę zagotować z dodatkiem soli i zalać nią ogórki. Przykryć, obciążyć i odstawić na 2-3 dni.
Konfitury
Konfitury z winogron Kasi
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: 800 g winogron 7-8 szkl. cukru 1 ½ szkl. wody Sposób wykonania: Z winogron usunąć ziarenka po czym zasypać je połową cukru i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie z reszty cukru i wody ugotować syrop d o którego dodać owoce. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu.
Przetwory domowe
Kompot z agrestu Anny
by Anna • • 0 Comments
Składniki: 800 g agrestu ½ szkl. cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: Oczyszczony agrest zalać wodą i zagotować, odstawić do ostygnięcia. Ponownie zagotować i odcedzić. Z wody i cukru przyrządzić syrop i dodać do niego agrest. Całość wymieszać i 2 razy zagotować.