Składniki: • 1 kg 20 dag halibuta Wywar: • 1 l wody • 200 ml białego wina • 1 cebula naszpikowana 1 listkiem laurowym i 1 goździkiem • 100 ml mleka • kawałek skórki cytrynowej • sól • pieprz Sos: • 1 łyżeczka kaparów • 4 dag masła • 1 łyżka mąki • 0,3 l…
Tag: potrawy z ryb
Karp
Karp w miodowym sosie
by Konrad • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg karpia • 1 por • 3 marchewki • 2 pietruszki • 2 cebule • ½ selera • 1liść laurowy • 2 goździki • kilka ziarenek ziela angielskiego • 1 łyżka utartego piernika • ½ szklanki miodu naturalnego • 3 łyżki rodzynek • ½ szklanki białego wytrawnego wina • 1 łyżka drobno…
Ryby
Zapiekany węgorz Marysi
by Kamil • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg węgorza • włoszczyzna • korzenie • cebula • 1 szkl. białego wytrawnego wina • łyżka masła • łyżeczka mąki • ½ cytryny • 2 żółtka • 250 g makaronu • 2 łyżki startego żółtego sera • łyżka masła Sposób wykonania: Węgorza pokroić na dzwonka, które oprószyć solą. Następnie włoszczyznę, cebulę, korzenie…
Pstrąg
Pstrągi w sosie kminkowym
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: • 4 pstrągi • 2 cebule • 1-2 ząbki czosnku • łyżka mielonego kminku • ½ szkl. białego wytrawnego wina • ½ szkl. przegotowanej wody • sok i starta skórka z 1cytryny • ½ cytryny pokrojonej na plasterki • 3 łyżki posiekanej pietruszki • 3 łyżki oliwy • łyżka masła Sposób wykonania: Pstrągi oprószyć…
Pstrąg
Klopsy z pstrąga w orzechach
by Podkomorza • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg filetów z pstrąga • 1 szkl. tartej bułki • 1 szkl. oleju • 2-3 jajka • sól • pieprz • 1-2 ząbki czosnku • 2 łyżki octu winnego • ½ szkl. białego wytrawnego wina • łyżeczka miodu • 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich Sposób wykonania: Filety z pstrąga posiekać, wbić 2…