Składniki:
• 1 kg węgorza
• włoszczyzna
• korzenie
• cebula
• 1 szkl. białego wytrawnego wina
• łyżka masła
• łyżeczka mąki
• ½ cytryny
• 2 żółtka
• 250 g makaronu
• 2 łyżki startego żółtego sera
• łyżka masła
Sposób wykonania:
Węgorza pokroić na dzwonka, które oprószyć solą.
Następnie włoszczyznę, cebulę, korzenie oraz odpadki z ryby zalać wodą i ugotować wywar, wówczas go przecedzić i zalać nim węgorza.
Wlać jeszcze wino i trzymać na ogniu ok. 30 min.
W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie.
Na maśle przesmażyć mąkę, rozprowadzić rosołem oraz śmietaną i dodać do ryby razem ze skórką z cytryny.
Pozostawić jeszcze na ogniu ok. 10-15 min, wówczas przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, obłożyć go makaronem i zalać sosem z duszenia zaciągniętym żółtkami.
Posypać jeszcze startym serem oraz grudkami masła.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać kilka minut.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kamila