Składniki:
• 250 g prawdziwków
• 2 łyżki oliwy
• 1 ząbek czosnku
• 100 g chudej szynki
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 3-4 pomidory
• 1 cebula
• sól
• pieprz
• 2 łyżki soku z cytryny
• ćwierć łyżeczki startej skórki z cytryny
• 2-3 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Czosnek przesmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas czosnek wyjąć a wrzucić pokrojone grzyby, lekko przesmażyć po czym dusić ok. 10 min, zdjąć z ognia.
W między czasie sparzone, obrane pomidory pokroić w cienkie plastry, dodać pokrojoną w słupki szynkę, białka pokrojone w kostkę oraz posiekaną cebulę.
Na koniec dodać jeszcze grzyby i całość wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny oraz posypać skórką z cytryny i polać oliwą.
Delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki pod przykryciem na ok. 1-2 godz.
Przed podaniem posypać posiekanymi żółtkami oraz posiekaną natką pietruszki.