Składniki: • 1 kg szczupaka • 1 cebula • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 3-4 sardele • bułka • 2 jajka • 2 łyżki masła • ½ szkl. gęstej śmietany • sól • pieprz Sposób wykonania: Ze szczupaka ściągnąć skórę a mięso obrać z ości i razem z posiekaną cebulą, sardelami oraz namoczoną bułką…
Tag: potrawy z ryb
Karp
Karp na niebiesko Weroniki P
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: karp 1-2 głowy karpia 2 szkl. octu włoszczyzna 2 cebule 5-6 ziarenek ziela angielskiego 5-6 ziarenek pieprzu listek laurowy 3-4 goździki kawałek świeżego imbiru 2-3 łyżki kaparów 2 łyżki zielonych, wydrylowanych oliwek skórka suchego chleba ½ łyżeczki cukru sól pieprz łyżka masła cytryna Sposób wykonania: Rybę oczyścić, odciąć głowę, ogon oraz płetwy po czym…
Ryby
Pilaw z wędzoną rybą
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: 1szkl. długo ziarnistego ryżu 3 szkl. mleka 400 g wędzonej makreli 4 łyżki masła 100 g rodzynków 100 g suszonej moreli 50 g suszonych śliwek 1 jajko 2 łyżki mąki szczypta szafranu sól 1 kieliszek białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Morele, rodzynki oraz śliwki zalać winem i odstawić na 30-40 min. W między czasie…
Łosoś
Marynowany łosoś Karoliny
by Kamil • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg łososia • 2 szkl. wytrawnego białego wina • 3 cytryny • 3 cebule • 2 marchewki • ½ selera • 2 listki laurowe • 5-6 ziarenek ziela angielskiego • 5-6 ziarenek pieprzu • ćwierć łyżeczki estragonu • ćwierć łyżeczki rozmarynu • 3 łyżki oliwy Sposób wykonania: Łososia obrać ze skóry, usnąć…
Łosoś
Łosoś w cebulowym sosie
by Marlena • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg łososia • 200 g cebuli • sól • pieprz • starta skórka i sok z ½ cytryny • 1,5 szkl. białego wytrawnego wina • 4 łyżki masła • łyżeczka mąki ziemniaczanej • kilka gałązek koperku Sposób wykonania: Łososia pokroić w dzwonka, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą, odstawić na 20-30…