Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pilaw z wędzoną rybą

Składniki:

  • 1szkl. długo ziarnistego ryżu
  • 3 szkl. mleka
  • 400 g wędzonej makreli
  • 4 łyżki masła
  • 100 g rodzynków
  • 100 g suszonej moreli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta szafranu
  • sól
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina

    Sposób wykonania:
    Morele, rodzynki oraz śliwki zalać winem i odstawić na 30-40 min.
    W między czasie ryż gotować w 2 l osolonego wrzątku ok. 4-5 min. po czym odcedzić i przełożyć do rondla, zalać gorącym mlekiem i trzymać na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn, wówczas dodać szafran roztarty z łyżką wrzącej wody, wymieszać.
    Następnie rybę obrać ze skóry i ości, pokroić na kawałki i przesmażyć na rozgrzanym maśle a owoce dusić w winie w którym się moczyły ok. 10 min.
    Jajko wymieszać razem z wodą i łyżką mąki tak aby powstało rzadkie ciasto, które wylać na dno rondla z rozgrzanym masłem.
    Na ciasto włożyć ryż i polać resztą stopionego masła, po czym obłożyć owocami oraz rybą.
    Pozostawić na ogniu pod przykryciem ok. 5-7 min.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *