Składniki:
Sposób wykonania:
Morele, rodzynki oraz śliwki zalać winem i odstawić na 30-40 min.
W między czasie ryż gotować w 2 l osolonego wrzątku ok. 4-5 min. po czym odcedzić i przełożyć do rondla, zalać gorącym mlekiem i trzymać na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn, wówczas dodać szafran roztarty z łyżką wrzącej wody, wymieszać.
Następnie rybę obrać ze skóry i ości, pokroić na kawałki i przesmażyć na rozgrzanym maśle a owoce dusić w winie w którym się moczyły ok. 10 min.
Jajko wymieszać razem z wodą i łyżką mąki tak aby powstało rzadkie ciasto, które wylać na dno rondla z rozgrzanym masłem.
Na ciasto włożyć ryż i polać resztą stopionego masła, po czym obłożyć owocami oraz rybą.
Pozostawić na ogniu pod przykryciem ok. 5-7 min.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P