Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka ziołowa Weroniki P

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 750 g fasolki szparagowej
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 4 cebule
  • 100 g masła
  • łyżeczka posiekanych listków bazylii
  • łyżka posiekanego cząbru
  • łyżka posiekanego estragonu
  • łyżka posiekanej mięty
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru

    Sposób wykonania:
    Fasolkę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru po czym odcedzić i pokroić na małe kawałki.
    Następnie cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wrzucić fasolkę, wymieszać i przez chwilę dusić.
    W między czasie obrane ziemniaki pokroić w plasterki i wrzucić na osolony wrzątek na ok. 3-4 min, odcedzić i wyłożyć nimi żaroodporne naczynie wysmarowane masłem.
    Oprószyć solą oraz pieprzem i rozłożyć fasolkę z cebulką.
    Całość polać jajkami roztrzepanymi z posiekanymi ziołami, solą, pieprzem oraz winem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 15-20 min.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *